Amsterdam

Hotel Leonardo Boutique Museumhotel lige i hjertet af Amsterdam

Som nævnte under Zwolle, havde jeg gået et weekendophold foræret af min skønne, betænksomme datter og vi ankom til Amsterdam fredag aftenen, og checkede ind på hotel Leonardo Boutique Museumhotel. Hotellet ligger helt perfekt i museums-kvarteret, kun 2 min. gang fra Rijksmuseum og 5 min. fra Van Gogh-museet. Værelset var meget lille – dobbeltværelse incl. badeværelse i alt 11 m2, men det var hyggeligt og nyindrettet, og der var et parkeringshus lige i nærheden, så hvad mere kunne man ønske sig.

Dobbeltværelse – 11m2

Det skulle da lige være et par cykler. Heldigvis kunne vi leje dem på hotellet, så tidlige lørdag morgen, var vi klar til at indtage byen.

Amsterdam vrimler med cykler, fodgænger, biler og sporvogne, så man skal holde tungen lige i munden, når man kaster sig ud i trafikken. Vi kom heldigvis så tidlige af sted, at byen kun lige var begyndt at vågne, så vi havde god tid lige at vænne os til cyklerne og sporvognskinnerne, inden det blev hektisk.

Vi havde næsten byen for os selv i de tidlige morgentimer

Vi brugte morgenen til at cykle rundt i Jordaan-kvarteret, som er et utroligt charmerende kvarter, og er blandt de mest populære områder i Amsterdam. Jordaan er med sine smalle gade, kanaler, caféer, kunstgallerier og specialbutikker indbegrebet af Amsterdam. Det kan varmt anbefales at cykel eller gå en tur langs kanalerne, imens du nyder synet af de charmende skæve kanalhuse. Når gaderne er mennesketomme er der rig mulighed for at se de smukke huse.

Jordaan kvarteres smukke huse

Morgenmaden blev spist i skønne omgivelser lige ned til en af kanalerne

I Jodaan-kvarteres findes De 9 Gader – måske de ikke hører med til kvarteret, men bare støder op til dette. De 9 Gader, som på hollandsk hedder De Negen Straatjes består af 9 smalle gader, og de er fyldt med små autentiske specialforretninger, finurlige butikker og vintagebutikker. Der er også mange hyggelige caféer og barer. Vi indtog morgenmaden et hyggeligt lille sted, hvor vi kunne sidde helt ud til kanalen.

Cykelturen gik også til shoppinggaden Kalverstraat, som skulle være en meget populært shopping gade, men vi blev hurtig enige om, at butikkerne var meget lig de, vi kunne se i København, så vi valgte ikke at bruge vores tid her. Derimod var Leidsestraat mere interessant. Her var der meget eksklusive butikker, med meget spændende både tøj og sko. Det samme gjorde sig gældende i Hooftstraat, hvor der var mange spændende specialbutikker.

En smuk bro over en af kanalerne

Helt tilfældigt kom vi gennem Spiegelkwartier. Her findes et hav af antikvitetsbutikker og selvstændige kunstgallerier med imponerende samlinger af malerier, keramik, smykker og meget mere. Vi måtte af cyklerne og gå en tur i kvarteret. Vi var simpelthen nødt til at kikkede nærmere på et par af gallerierne, og vi var solgte, vi var lige parate til at købe “hele butikken”, hvis vi altså havde haft lommerne fyldt med penge.

Jonas Lundh

Frokosten blev indtaget på en italiensk restaurant, så maverne var fyldte inden vi skulle på kanalrundfart.

Kanalrundfart er et must, når man er i Amsterdam. Det er en super dejlig måde at se de mange smukke bygninger. Husene er alle meget smalle, fordi man skulle betale skat efter vinduesarealet ud til gaden. Mange af husene er med tiden begyndt at hælde lidt, så det ser nærmest ud som om de danser rundt på kanalkanterne.

De smukke huse i Jordaan-kvarteret

Når man er i Amsterdam, skal man selvfølgelig se Anne Franks hus, men….. vi måtte springe denne turistattraktion over, for billetterne var udsolgt en 1 mdr. frem. Vi måtte nøjedes med at se bygningen udefra og betragte den lange kø.

Anne Franks hus

En shoppinggade som også er et besøg værd er Utrechtsestraat som er fyldt med trendy konceptbutikker, selvstændige modebutikker, interiørbutikker. Utrechtsestraat byder på alt fra boligindretning og gadgets til tøj og accessoires. Der er også mange gode restauranter og caféer, hvor du kan holde en lille pause fra din shopping i Amsterdam, det var i hver tilfælde, hvad jeg havde læst, inden vi tog til Amsterdam, men jeg må indrømme, at vi kørte mange hurtigt gennem denne gade, fordi vi havde billet til kanalrundfart, og skulle skynde os derhen.

Er man til Outlet, finde er en stor outlet et lille stykke uden for Amsterdam – Batavia Stad Fashion Outlet – jeg har besøgt den en enkelt gang og var virkelig overraske over udvalgt i den næsten 150 forskellige specialbutikker. Helt sikkert et besøg værd, men denne gang havde vi ikke tid.

Søndag var vi igen på cyklerne for at se byen vågne og spiste morgenmad i et bageri. Helt friske og lune croissanter – uhm… herligt. Efter min mening er traditionel hollandsk mad ikke noget at skrive hjem om, men deres bagerbrød, vafler og pandekager det er noget som smager.

Vi havde billetter til Van Gogh-museet om formiddagen og tilbragte nogle timer med at se de skønne, skønne malerier. Det var en imponerende samling museet havde, og en rigtig god formidling af malerierne, for ikke at tale om den smukke bygning. Alt i alt en virkelig stor oplevelse, som man ikke må gå glip af, hvis man besøger Amsterdam.

Van Gogh-Museum

Van Gogh
Van Gogh
Van Gogh

En skøn weekend var slut, nu gik det hjemad. Jeg skulle med fly, men Gitte fortsatte i bil. Jeg blev sat af i lufthavnen, hvor alt var kaos. Aldrig i mit liv har jeg set så mange mennesker samlet et sted. Selvom 40% af flyafgangene var blevet annulleret, var det umuligt for lufthavnen at rumme alle de mennesker, så der var sat hvide telte op langs lufthavnsbygningen, så folk kunne være i læ for regn og vind, medens de ventede i timevis på at komme ind i bygningen. En sej afslutning oven på de mange smukke oplevelser, men jeg var bare taknemmelig for, at mit fly ikke var aflyst.

Lufthavnen i Amsterdam